İletişim Numarası: +90 530 449 54 15
Pazartesi - Cumartesi: 09:00 - 20:00

Göğüs Büyütme Ameliyatı

Op.Dr Serkan Balta İle Göğüs Büyütme Ameliyatı
Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?
Meme, kadının beden görünümünü tamamlayan önemli yapılardır. Sütyen bedenlerini, A dan E ye kadar değişen meme hacmi (cup size) ile 70 ile 110 arasında değişen göğüs kafesi çevresi belirlemektedir. İdeal meme hacmi B cuptır, C cup üst sınırdır. A ve altı cup her meme büyütmeye, D ve üstü cup her meme de küçültmeye adaydır. Meme hacmi küçük olduğu zaman vücut kontur görünümü eksik kalır. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi yada hacminin arttırılması için, günümüzde en geçerli yöntem silikon protezler (implant) dir. Protez seçimi ve yerleştirilmesi hastaya, memenin durumuna ve cerrahın tercihine göre değişir. Kişinin kendi dokuları ile örneğin yağ dokusu alınarak memelerin kısmen büyütülmesi sağlanabilir. Ancak yağ dolgusu değişen oranlarda emildiği için kalıcı ve öngörülebilir bir yöntem değildir.

Silikon meme protezi (implantı) nedir?


Meme protezleri, meme şekli verilmiş dış çeperi silikon yada poliüretan içeren, içi silikon jelle yada serum fizyolojikle dolu yapılardır. Çaplarına ve yüksekliklerine (projeksiyon) göre çeşitli boyutlarda üretilmişlerdir. Şekillerine göre yuvarlak ve anatomik (damla) olmak üzere iki ayrı tipi bulunmaktadır. Memede hacim artışıyla birlikte dekolte ve üst kısım dolgunluğu da isteniyorsa yuvarlak, sadece alt kısım dolgunluğu ile karakterize daha doğal bir şekil isteniyorsa damla tipi tercih edilir. Protezin yüzeyi pürtüklü yada pürtüksüz olabilir.

Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler


Protez konulacak hasta 40 yaş altında ise ameliyattan önce sadece meme ultrasonografi, üzerinde ise ek olarak mamografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Bir yabancı cisim olan proteze karşı vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği (konnektif doku hastalığı) , bebeğe süt vermenin zorlaştığı, protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Meme büyütme ameliyatında, vücut için yabancı bir madde olan protezin çevresinde kapsül adı verilen bir bağ dokusu tabakası gelişmektedir. Çoğu hastada ince bir kapsül oluşmakta ve hiçbir yakınmaya neden olmamaktadır. Nadiren kalın bir kapsül gelişebilir ve bu da memede sertleşme ve daralmalara yol açabilir ki bu durumda protezi çıkarmak ve kapsülü temizlemek gerekir. Protezin yırtılması çok nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir. Meme protezi, mamografi, USG ve MR gibi görüntüleme yöntemleri için bir sorun oluşturmaz. Protez, ileriki yaşamda meme fonksiyonlarını etkilemez, hastalar hamile kalabilir ve süt verebilirler. Silikon meme protezi, meme kanseri için de ek bir risk oluşturmaz, risk normal meme dokusu ile aynıdır. Böyle bir durum oluştuğunda protezli memede de kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce sizi rahatsız eden kusurunuzu ve ameliyattan beklentinizi açıkça doktorunuza söylemeniz, seçilecek protezi, protezin hangi kesiden konacağını, anestezi tipini, ameliyatın erken ve geç sonuçlarını tartışmanız yerinde olacaktır.

Ameliyat


Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında ameliyathanede yapılır. 1-2 saat sürer. Protez 4-5 cm lik bir kesiden yerleştirilir. Kesi, en sık meme altı kıvrımı (submammarian fold), daha az meme başı alt kısmı (sirkumareolar) yada koltukaltı (aksiller) olmak üzere 3 farklı bölgenin birine yerleştirilebilir. Kesi izi zamanla belli belirsiz hale gelir. Protez, hastanın meme yapısına ve kalınlığına göre meme dokusu arkasına (subglandular) yada göğüs kasının arkasına (subpektoral) yerleştirilebilir. İki uygulamanın da kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır, bu ayrıntı da ameliyattan önce değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası


Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Ağrı minimaldir. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır. Protez göğüs kası arkasına konmuşsa birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Ameliyat sonrası memeye sütyen veya sargı uygulanır. Genellikle eriyen dikişler kullanılır ve alınmasına gerek yoktur. Erimeyen dikişler varsa 10-12. gün alınabilir. Erken dönemde meme bölgesinde ödem, bazen meme başlarında artan veya azalan duyarlılık ve kesi çevresinde hissizlik olabilir. Bu şikayetler kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 3 haftadan sonra protez yerine yerleşir ve meme normal olarak işlevini kazanır. Hastaya 2 ay ağır sporlardan (zıplama-koşma gerektiren) uzak durması ve yüzü koyun yatmaması önerilir. Protezle meme büyütme ameliyatı, genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını ve psikososyal yapısını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.

Kliniğe Yakından Bakın

2021 yılının başında kurulan Elit International Clinic, Türkiye'de profesyonel saç ekimi ve diş tedavileri için en iyi temas noktalarından biridir. Alanında uzman doktorlarımız ve 40 kişilik uzman ekibimiz ile hastalarımıza doğru tedavi planlarını uyguluyoruz.
Videoyu oynat
serkan-balta-review

Aceleniz mi var?

Aciliyet mi var? Aşağıda yer alan whatsapp butonuna tıklayarak daha hızlı iletişim kurabilirsiniz.
Op.Dr Serkan Balta İle Ameliyat Planlayın

Hayalinizdeki Görünüme Kavuşmak İçin Sadece 1 Adım Kaldı!

Sizi Arayalım

Aşağıdaki formda yer alan bilgileri eksiksiz doldurarak Serkan Balta'nın asistanlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

    Tarih